portfolio coen smit

Click here to load reader

Post on 09-Mar-2016

248 views

Category:

Documents

5 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

professional portfolio Coen Smit Architect

TRANSCRIPT

  • 10_2012

    PORTFOLIO

  • Inhoud

    Museumhuis, uitbreiding Krller-Mller Museum, Park de Hoge Veluwe. Winkels, Terweijde Leidsche Rijn, (WHA)Sloop/nieuwbouw, Jacob van Campenlaan, Hilversum (WHA)Velserend, Velsen (WHA)Buytewech Oost, Nieuwkoop (WHA)LommerRijk, Kolenkitbuurt Zuid, Amsterdam, (WHA)Voet- Fietsbrug Nieuwe Driemanspolder, Zoetermeer, (WHA)Woonhuis Kleine Rieteiland, (WHA) Prijsvraag Mehr als Wohnen, Zurich (WHA) Loft Weesperzijde, verbouwing voormalige autogarage tot loft

    CV

    Papentorenvest 582011 AX Haarlem

    06 44254967coensmit@gmail.com

  • MUSEUMHUIS, KRLLER-MLLER MUSEUM, PARK DE HOGE VELUWE

    Museumhuis, afstudeerproject Academie van Bouwkunst Amsterdam, uitbreiding Krller-Mller Museum, Park de Hoge Veluwe. Nieuw programma dat onderdak biedt aan bezoeker, kunstenaar en collectie.

    Atelierwoning, beeldentuin, restaurant en hotel

    Waar de heide overgaat in bos, onderaan de Franse Berg, liggen de funderingsresten van Het Grote Museum. Overwoekerd door mos, varens en stuifzand is de monumen-taliteit van een nooit voltooid bouw-werk voelbaar.

    Vanuit de fascinatie voor deze funderingsresten en de ongrijpbare droom van Helene Krller-Mller, is een ontwerp gemaakt op het terrein van het Krller-Mller Museum in het Nationaal Park de Hoge Veluwe voor twee museumhuizen. Twee gebouwen waarbij de ruimteli-jke ontwikkeling van het interieur en de routing van de bewoner en bezoeker voorop zijn gesteld. De materialisering van beide gebouwen gaat een bijzondere relatie aan met de kunstcollectie en de natuur.Het kleine museumhuis is een werkhuis voor een artist in residence. Het grote museumhuis bevat naast een beeldenroute, ruimtes voor overnachting van bezoekers en een restaurant.

    De ontwerpen zijn gestoeld op een uitvoerig historisch onderzoek naar de achtergronden van Helene Krller-Mller, de grondlegster van het mu-seum. Het onderzoek richt zich op de oorsprong van haar kunstverzameling en de wijze waarop zij de verzameling openbaar heeft willen maken. Daar-naast is er onderzoek gedaan naar de landschappelijke ontwikkeling van de locatie. Deze onderzoeken heb-ben geleid tot het vaststellen van de uiteindelijke opgave en het bepalen van een exacte plek voor de inplant-ing van de twee gebouwen. Een ontwerp met een nieuw programma en daarmee een uitbreiding voor de toekomst van het huidige Krller-Mller Museum

    Een ontwerp dat onderdak biedt aan bezoeker, kunstenaar en de collectie van het Krller-Mller Museum. Een Museumhuis.

    Programma

    fundament

    vastleggen blokken in landschap, schaal 1:20

  • boven: maquette Publiek Museumhuismaquette Kunstenaarsatelier Museumhuis

  • Locaties museumhuizen binnen Centrumgebied Nationaal Park de Hoge Veluwe. 1 Krller-Mller Museum 2 Publiek Museumhuis 3 Kunstenaarsatelier Museumhuis

    Kunstenaarsatelier Museumhuis

    Publiek Museumhuis bg

    v1

    v1

    v2

    1

    23

    dak

    dak

  • dak

    dak

    1

    1

    1

    124

    14

    Publiek Museumhuis, begane grond overdekte beeldenroute langs toonzalen (1), met open binnenhof (2)

    Kunstenaarsatelier Museumhuis, 2e verdiepinggeschakelde ruimtes rond centraal atelier

    langsdoorsnede

    1 entree5 beeldentuin 6 toonzalen 8 grote zaal10 toiletten 12 restaurant 15 omloop/buitenterras restaurant 18 kleedruimte bad 19 bad hotelgasten

    68

    12

    10

    10

    18

    65

    19

    2m1:50

  • grote zaal Publiek Museumhuis boven: doorsnede Publiek Museumhuis

  • zicht op satelier vanuit werkkamer, en relatie met landschap boven: doorsnede Kunstenaarsatelier Museumhuis

  • 45

    10

    15

    17dakopbouw

    tegels 30mmschors bitumineuze dakbedekking isolatie 200mm aarde mix laag houtenbalklaag 240mm houten regelwerk stucplaatleemstuc

    gevelopbouw

    stampleem 450mmplatte steenstrip t.b.v erosie reductie (Maulbronnsteen)rietisolatie 100mmwandverwarming (water)leemstuc 30mm

    vloeropbouw

    houten vloerunderlaymenthouten liggers 64mmaarde mix laag houtenbalklaag 240mm ringbalk houten regelwerkstucplaatleemstuc

    vloeropbouw

    stampleem vloernabewerking tadelakvloer atelier:glittenvloer

  • Programma

    Opdrachtgever

    Aannemer

    Functie

    TERWEIJDE BLOK G, LEIDSCHE RIJN

    Winkels, 131 appartementen en parkeergarage Terweijde Leidsche Rijn, MAB, Utrecht (WHA)

    Winkels, parkeergarage en 131 apparte-menten

    MAB Development

    Architect/Projectleider

    Dit project is onderdeel van het project Winkelcentrum Terweijde. Dana Ponec, Group A en Wingender Hovenier Architecten werken aan verschillende gebouwen. Wingender Hovenier Architecten werkt Blok A en Blok G uit. Voor Blok G heb ik vanaf VO tot omgevingsvergunning aan dit project gewerkt. Hierna volgt de esthetische begeleiding met het uit-werkbureau. Mijn werkzaamheden in dit project zijn zeer breed. Projectle-iding en contact met alle betrokken partijen, tekenwerk en onderdeel van het ontwerpteam. Daarnaast stuur ik in dit project twee collegas aan. Ik zit bij alle besprekingen en neem waar nodig inhoudelijke presentaties voor mijn rekening of over van Jan Peter Wingender. Zowel bij het projectbu-reau als bij de opdrachtgever.

    Het project kenmerkt zich door een robuuste uitstraling. Door de stapel-ing van breede en diepe penanten, ontstaat er een baksteen volume die door betonbanden onderbroken wordt. Hierdoor is er in verschillende lagen een twee of driedeling in de gevel te herkennen. In het vlak van de terugliggende pui is een tweede ritme van baksteen penanten toegepast, dit versterkt de robuustheid van het gebouw.

    Het gebouw heeft op de begane grond 2500m2 commerciele ruimte met expeditie, maisonnette woningen aan de pleinzijde, en een parkeer-garage. Op de 1e verdieping zijn de appartementen gesitueerd, deze worden deels ontsloten vanaf een groen binnendek. Boven de winkels aan de noordzijde heeft het gebouw 2 woonlagen en aan de zuidzijde is het gebouw U vormig in 4 woonla-gen.

  • 28 27

    8100

    708 600600

    240

    90

    708 6006006192

    4500+P

    450

    380

    240 90

    Peil = 0

    3712

    712

    3000

    550

    3000+Pplafondhoogtes

    3400+P

    3800+P

    zuidgevel blok A5/A4

    330

    3700+P

    3000+Pventilatie / reclame / glas zone

    diverse pui-indelingen mogelijk

    principe winkelfront blok AWingenderHovenierd.d. 12-01-2012

    843

  • Wingender Hovenier Architecten

    Obiplein 18b1094 RB Amsterdam

    T +31 (0)20 684 44 46F +31 (0)20 682 08 14

    www.winhov.nloffice@winhov.nl

    bv

    Project

    Opdrachtgever

    Schaal

    Datum

    Status

    Formaat

    Werk/tekeningnummer

    Onderwerp

    Fase

    Blok G

    1285 DO

    1:100

    A0 +

    MABWijnhaven 60Postbus 194122500 CK Den Haag

    Winkelcentrum TerwijdeBlok G

    29-02-2012

    Definitief ontwerp

    DEFINITIEF

    op 930/70

    berging5,0 m2

    1800x2750

    op 930/70

    berging5,0 m2

    1800x2750

    op 930/70

    berging5,0 m2

    1800x2750

    op 930/70

    berging5,0 m2

    1800x2750

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 930/70ber

    ging

    7,2

    m2

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 930/70

    berging5,0 m2

    1800x2750

    op 930/70

    berging5,0 m2

    1800x2750

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 9

    30/7

    0

    berg

    ing

    5,0

    m2

    1800

    x275

    0

    op 930/70

    berging5,0 m2

    1800x2750

    op 930/70

    berging5,0 m2

    1800x2750

    op 930/70

    berging5,0 m2

    1800x2750

    op 930/70

    b