Category:

Documents

1 download

DESCRIPTION

Innføring i basketball. Basketball et spill med høye verdier. Basket et spill hvor ALLE kan finne sin plass . Alle kan hjelpe laget uansett tekniske ferdigheter Basketball handler om respekt Basket er et ikke kontakt spill, hvor man ikke skal berøre motstanderen - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

PowerPoint Presentation

Innfring i basketball

Basketball et spill med hye verdierBasket et spill hvor ALLE kan finne sin plass.

Alle kan hjelpe laget uansett tekniske ferdigheter

Basketball handler om respekt

Basket er et ikke kontakt spill, hvor man ikke skal berre motstanderen

Vi klager ikke p andre, vi hjelper hverandre

Hver spiller har to rollerI angrepI forsvar

Rolle i forsvarHver spiller blir tildelt en motspiller man skal passe p gjennom kampen.

Treneren matcher som regel spiller mot en med omtrent samme hyde og ferdigheter

Tre grunnregler i forsvar1. Fort tilbake til egen sone etter tapt ball

Tre grunnregler i forsvar2. Pass p at du str mellom egen kurv og spilleren du skal passe p

Tre grunnregler i forsvar3. Henda i vret. Opp med hendene for dekke egen kurv.

Angrep!

3. Grunnleggende rollerPOINT GUARDGUARDFORWARDHver av rollene krever spesielle egenskaper

Laget blir ofte satt sammen basert p spillere til hver av disse rollene

Point guard:Den som styrer spillet. Spiller som oftest lengst vekk fra kurven. Har ballen mye.

Egenskaper:Sprette ballen med begge henderSprette ballen uten se p ballenOversikt over med- og mot-spillere

Guard:Ballfordeler/skytter, spiller ofte langt vekk fra kurven

Egenskaper:Lper hurtig, god til skyte p avstand. Hjelper Point Guard i angrep.God p Lay-up

Forward:Tar returer, skyter fra posisjon rett under kurven. Har ikke ballen s mye men skrer ofte.

Egenskaper:Hy eller sterk. God p Lay-upGode defensive egenskaper, spesielt blokkeringer.

Pass p rolleneLaget fr best balanse, og er mest effektivt om alle passer godt p sine tiltenkte rolle.

Alle roller er like viktige!Ikke alle roller har ballen like mye.

Det viktigste er at laget skrer ikke hvem som er sist p ballen.

Vr bevisst p rollenTrenerne vurderer hvert enkelt barns beste rolle.Under kamp byttes naturlig en spiller inn med en som dekker samme rolle.

Som foreldre br du vite hvilken posisjon barnet ditt spiller.

BallbesittelseTrenerne vil alltid arbeide mye for at alle skal f ballen i kamp.Barna selv gjr lpende vurderinger, om hvem som klarer ta i mot ballen og gjre noe med den.Dette kan vre motstridende krefter. Vr tlmodig. Dette er en modningsprosess.

BallbesittelseI Basketball kan du ha gjort en fantastisk god kamp, og vre en viktig brikke til seier.

uten skre selv uten vre nr ballen

Best uten ball gir mening i Basket

Felles for forsvar og angrep

ReturDe som tar flest returer vinner kampen

De fleste skudd gr ikke i kurvenDerfor, ved skudd flg etter ballen. Mest sannsynlig kommer den ned ved siden av kurven str du klar til ta den i mot, fr du en ny sjanse

Skudd kan vre den beste pasningEt skudd som treffer back board kan gi en god inside perfekt anledning for ta en retur og skreBanen

BASELINEEndelinje dvs. linjen p kortsiden bak kurvenFRONT COURTAngrepsfeltet. Offensiv banehalvdelBACK COURT - Forsvarsfelt. En kan ikke spille ballen tilbake til forsvarsfeltet fra offensiv banehalvdel).3 PoengerSkudd i kurv fra utsiden av ringen gir 3 poeng fra G153 sekunderAngrepsspiller blir avblst om man er mer enn tre sekunder i omrdet og deltar i spillet fra G15StraffelinjePlassering

1534215342Hver spiller fr en motspiller man skal dekke opp i forsvar.

Spillerne har ofte tilnrnet samme strrelse og ferdigheter.

Spilleren husker nummeret til motparten gjennom hele omgangenKampstart1534215342AngrepPoint GuardGuardGuardInsideInsideOrd og uttrykk

AIR BALLSkivebom

ASSISTMlgivende pasning

BLOCKING OUTBlokk ut! Hindre en motspiller i f god returposisjon. Still deg foran spilleren med ryggen til. G forsiktig bakover. Ooops, der var han utenfor banen gitt.CUTKutt. Hurtig bevegelse mot kurv med hensikt frigjre seg for motta pasning.

DOUBLE TEAMDobling. To forsvarspillere dekker spilleren med ball.pasning

DRIVEDrible (g hardt) mot kurven.

DUNKKaste/dunke ballen hardt ned i kurven.FAKEFinte. Finte skudd eller pasning for f forsvaret ut av balanse

FAST BREAKRush-angrep. Hurtig angrep som ofte frer til en overtallsituasjon.

FULL-COURT PRESSHelbanepress. Tett forsvar over hele banen.

HALF COURT PRESSHalvbanepress. Tett forsvar over halve banen.JUMP STOPTo-bens stopp. Begge benene settes samtidig i bakken.

LAY-UPNrskudd ofte utfrt etter en to-takter.

PENETRERINGNr ballen tas inn til kurven ved dribling eller pasning.PIVOTOBS! En av de viktigste og grunnlegende bevegelsene i basket

Pivotering finner sted nr en spiller som holder ballen, tar ett eller flere skritt i en hvilken som helst retning med en og samme fot , mens den andre foten, kalt pivoteringsfoten, hele tiden holdes p samme sted, og i kontakt med gulvet.SCREEN Sperre. En spiller setter en sperre i den hensikt frigjre en av sine medspillere.

SLIDINGSidelengs forsvarsbevegelse

STEALVunnet ball. Benyttes nr man tar ballen fra en spiller som er i angrepSWISH SHOT Svisj. Scoring hvor ballen ikke berrer ringen.

ZONE DEFENCESoneforsvar. Motstykke til ONE-ON-ONE forsvar. Ved sone har man faste plasser. Med mann mot mann passer man p den samme angriperen hele tiden, og flger ham nr han er i angrepEksempel Angrepsspill

1534215342Angrep

De andre spillerne skal hjelpe tilPoint Guard leder spillet i angrep1534215342Angrep

Medspillere trekker ut til siden

Point Guard kan g p kurv om man runder en motstander1534215342Angrep

Point Guard frer ballMedspillere trekker ut. Motstanderne flger etter og det blir pent I midtenGarden spurter til og setter ScreenScreenVed st bak motstanderen, kan Point Guard runde rundt.

Motspilleren kan ikke lpe gjennom Guarden og blir lst i posisjonen

Obs!1534215342Angrep - Reprise

MlAlle fem spillerne hadde en viktig rolle. Sammen skret de.Kun en person hadde ballen og skret.Det hadde ikke gtt om ikke alle gjorde akkurat det de skulle

Slik er det ofte i basket. Et lagspill hvor alle kan delta gjre sin del av jobben.Regler

SpilletidG14 og yngre 4 x 7 min.G15 og eldre4 x 10 minVanligste feilSkritt Mer enn to skritt med ball (Litt forenklet )

DobbelstussSpretter ballen, tar den s med begge hender, og deretter fortsetter sprette ballen eller spretter ballen ved bruke begge hender samtidig.

Shooting foulSlag p armen under et skuddforsk5 Feil p en spillerMister retten til spille resten av kampen4 feil i en periode gir lagfeilEt lag som fr 4 feil i en periode fr lagfeil. Gjelder fra G15

Nr ett lag har ndd bestrafningsgrensen for lagfouls, skal hver etterflgende personlige spillerfoul som begs mot en spiller som ikke er iskuddbevegelse, bestraffes med to (2) straffekast i stedet for et innkast.Hvem kan spilleInntil 12 spillere kan fres opp p kampskjema fr kampen starter.

Alle som str p kampskjema har rett til spille

Du m ha 5 spillere for f lov til stille i kampInnbytteLaget kan bytte spillere nr dommeren gir klarsignal

Det kan byttes under time-out eller spillepause. (Nr det er avblst)

G14 og yngre kan bare bytte i pausene de tre frste perioden, og som de voksene i fjerde periode.Innbytteregler G14 og yngreHver spiller m spille en (1) hel periode med mindre han/hun er skadet, diskvalifisert eller har begtt 5 fouls.

Innbytteregler G14 og yngreDersom lagene har mellom 8 og 12 spillere m alle spillerne ha spilt minst en periode og ha sittet minst en periode i lpet av de tre frste periodene.

Dersom lagene har mellom 5 og 7 spillere kan ikke den spilleren som spiller flest perioder spille mer enn n - 1 - periode mer enn den spilleren som har spilt frrest perioder.

Innbytteregler G14 og yngreI de tre frste perioder er det ikke tillatt med innbytte, unntatt for erstatte spillere som er skadet, diskvalifisert eller utvist med 5 fouls.

Ved innbytte i slike tilfeller blir perioden ikke belastet spilleren som blir byttet inn. Lykke til med masse basket glede